Title Image

Επικίνδυνα αντίγραφα της τεχνολογίας BEV των αυτόματων τζακιών βιοαιθανόλης Planika

Επικίνδυνα αντίγραφα της τεχνολογίας BEV των αυτόματων τζακιών βιοαιθανόλης Planika

Καθώς παρατηρούμε το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον του κοινού και τις επίσης αυξανόμενες ζητήσεις προσφορών για τζάκια βιοαιθανόλης, θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή σας σε επικίνδυνα προϊόντα που έχουν εμφανιστεί στην ελληνική αγορά.

 

Υπάρχουν τρεις τύποι τζακιών βιοαιθανόλης:

 

Χειροκίνητα Τζάκια Βιοαιθανόλης
Είναι ουσιαστικά ένα δοχείο, συνήθως ανοξείδωτο, στο οποίο ο χρήστης ρίχνει την βιοαιθανόλη και η έναυση γίνεται με αναπτήρα. Η καύση είναι ατελής και τα κατάλοιπα της καύσης μένουν στον χώρο που βρίσκεται το τζάκι. Το αποτέλεσμα είναι να μολύνουν τον αέρα του χώρου και να παράγουν δυσάρεστη οσμή κατά την καύση. Παρότι υπάρχουν ποιοτικά πιστοποιημένα χειροκίνητα τζάκια βιοαιθανόλης διαθέσιμα στην Ελληνική αγορά, θέλουν πολύ μεγάλη προσοχή στη χρήση τους, ειδικά όταν πρόκειται για εσωτερικούς χώρους.

 

Ημιαυτόματα Τζάκια Βιοαιθανόλης
Τα ημιαυτόματα τζάκια βιοαιθανόλης ανάβουν και σβήνουν αυτόματα αλλά η καύση τους είναι ατελής καθώς δεν γίνεται αεριοποίηση της βιοαιθανόλης. Όπως και στην περίπτωση των χειροκίνητων τζακιών, τα κατάλοιπα της καύσης μένουν στον χώρο που βρίσκεται το τζάκι. Το αποτέλεσμα είναι να μολύνουν τον αέρα του χώρου και να δημιουργούν δυσάρεστη οσμή κατά την καύση. Επίσης, κατά την χρήση, το καύσιμο φτάνει σε θερμοκρασία βρασμού με αποτέλεσμα να “πετάγονται” σταγόνες βιοαιθανόλης στον χώρο γύρω από τον καυστήρα.

 

Αυτόματα Τζάκια Βιοαιθανολης
Τα πλήρως αυτόματα τζάκια βιοαιθανόλης με σύστημα αεριοποίησης του καυσίμου και αυτόματο ανεφοδιασμό δημιουργήθηκαν από την εταιρεία Planika. Η εταιρεία Planika για πάνω από 20 χρόνια είναι πρωτοπόρος στην κατασκευή των πιο προηγμένων και ασφαλέστερων τζακιών καύσης βιοαιθανόλης. Μερικά από τα συστήματα ασφαλείας είναι: αισθητήρες θερμοκρασίας, αισθητήρες στάθμης καυσίμου, αισθητήρας σεισμού, αισθητήρες διαρροής καυσίμου καθώς και αισθητήρες απότομης αλλαγής κλίσης της συσκευής.

Κατά την δική μας γνώμη, τα κακής ποιότητας αντίγραφα της τεχνολογίας BEV που κυκλοφορούν στην αγορά, είναι η πιο επικίνδυνη μορφή τζακιών βιοαιθανόλης και απαιτείται μεγάλη προσοχή καθώς είναι βέβαιο ότι θα προκληθούν σοβαρές ζημιές στο μέλλον από την χρήση τους.

Τα εν λόγω προϊόντα κατασκευάζονται σε χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή ένωση (κυρίως στην Ουκρανία) και δεν κατέχουν τις απαιτούμενες πιστοποιήσεις για την ασφαλή χρήση τους.
Οι εταιρείες που κατέχουν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την τεχνολογία αεριοποίησης της βιοαιθανόλης αδυνατούν να κινηθούν νομικά εναντίον τους λόγω του πολέμου.

Συνεπώς οι Ουκρανικές αυτές εταιρείες εκμεταλλεύονται την όλη κατάσταση αποσκοπώντας σε βραχυπρόθεσμο κέρδος και είναι απίθανο να υπάρχουν μακροχρόνια, με ότι αυτό συνεπάγεται σε σχέση με την εγγύηση των προϊόντων και τα ανταλλακτικά τους.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε βίντεο με μερικές από τις επικίνδυνες κατασκευαστικές αστοχίες ενός τέτοιου τζακιού:

 

Dangerous Automatic Ethanol Fireplace | Made Outside the EU